Girişimcilikte Etik İlkeleriniz Neler Olmalıdır? İşte Uymanız Gereken 10 Etik İlke
Girişimcilik ekosisteminde tutunmak ve kalıcılığı sağlamak için uymanız gereken kuralların başında iş etiği gelmektedir. Her girişimcinin uygulaması ve duyarlı davranması gereken en pahalı 10 etik ilkeyi nedenleriyle birlikte açıklıyoruz!
1. Hem ekosistem içinde hem de grup içinde: Güvenilirlik
2. Dürüstlük
3. Sorumluluk bilinciyle hareket etmek
Girişiminiz hangi şubeye hizmet veriyor olursa olsun, hem çalışanlarınıza, hem müşterilerinize hem de iş ortaklarınıza karşı sorumlu olduğunuzun bilinciyle hareket etmeli ve iş yaptığınız kişilere izin vermemelisiniz.
İş hayatı kısa bir koşu olarak değil, uzun bir maraton olarak değerlendirilmelidir. Bu uzun yolculukta, zamanında fikir ayrılığına düştüğünüz kişilerle ortak bir noktada buluştuğunuzu da görebilirsiniz. Etik değerlerinizden asla taviz vermediğinizi görmek bu uzun yolculukta en büyük destekçiniz olacaktır.
4. Her koşulda adil davranmak
Rekabetçi kurumsal ekosistemi sürdürmek ve başarılı işler sunmak için güçlü bir varlık setine sahip olmanız gerekir. Adalet, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında hepimizin ihtiyaç duyduğu yegane kavramlardan biridir. Temasa geçtiğiniz ekosistemdeki çalışanlarınız, ortaklarınız, tedarikçileriniz, müşterileriniz, rakipleriniz ve diğer unsurlarınız her koşulda adaletinizi görmeye ihtiyaç duyacaktır.
5. Hem çalışanlar hem de müşteriler için: Eşitlik
Yeni bir şirket kurup girişimcilik ekosistemine merhaba derken, bir kurum kültürü oluşturmaya başladığınızın da farkında olmalısınız. Atacağınız adımlar, grubunuz, iş ortaklarınız en büyük destekçileriniz olacak ve işinizin kaderini belirleyecek. Eşitlik ilkesiyle hareket etmek ve hiçbir ayrımcılığa izin vermemek insanların size güven duymasını ve gerçek bir aidiyet hissetmesini sağlayacaktır.
6. Eleştiriye ve tartışmaya açık olmak
İş hayatında gelişmenin önündeki en büyük engellerden biri eleştiriye ve tartışmaya kapalı olmaktır. Yeni kurduğunuz girişimin sürekli gelişen ve yenilikçi adımlar atan bir şirket olmasını istiyorsanız her türlü eleştiriye açık olmalı ve her fikre kulak vermelisiniz.
Bu, firmanıza dışarıdan bakmanızı sağlayacak, her zaman gelişim ve güzelleşme adına değerli adımlar atmanızı sağlayacaktır. Girişimcilik dünyasına yenilikçi bir fikirle adım atan bir şirketin farklı fikirlere kapalı olması düşünülemez.
7. Etik maliyetleri uygulanabilir kılmak adına: Kuralcı
Etik maliyetlerin uygulanmasına ilişkin kurallara bağlı kalmak ve bu varlıkları çeşitli yaptırımlarla korumak her girişimcinin ilk adımlarından biri olmalıdır. Nitekim, şirketin kurumsal kültürü, kolektif katı tarafından oluşturulur. Bu varlıkların korunmasını ilk sağlayan girişimcinin kendisidir.
8. Şeffaflık
Hızla büyüyen kurumsal ekosistemde sürdürülebilirliği sağlamak, karlı ve istikrarlı bir şirket sunmak için şeffaflık ve raporlanabilirlikten asla taviz vermemelisiniz. Hem finansal hem de operasyonel olarak göstereceğiniz şeffaflık, şirketinizle etkileşime girecek tüm unsurlar için bir inanç duygusu oluşturacaktır.
9. Gizlilik
Gizlilik, yeni girişimler için en hassas konulardan biridir. Rekabetçi bir iş ortamında, gizlilik tüm şirketler için kritik bir değere sahiptir. Başarılı bir işletme oluşturmak için hem kendi bilgilerinizi, stratejilerinizi, adımlarınızı hem de müşterilerinizin değerli verilerini en katı şekilde korumanız gerekir. Bu aynı zamanda çalışanlarınızın size karşı tutumunu da etkileyecektir.
10. Sadakat
İş hayatının belki de yazılı olmayan kurallarının başında gelen sadakat, bir işletmenin sahip olduğu en büyük varlıklardan biridir. Girişimcilik ekosisteminde etkileşim içinde olduğunuz kişi ve kurumlarla geliştirdiğiniz iş bağları sadakatle boyut kazanıyor. Bu bağlılığı sürdürdüğünüz sürece olumlu dönüşler alacağınızdan emin olabilirsiniz.